Καταγγελία για τη ρατσιστική επίθεση σε Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Σεπόλια

Καταγγέλλουμε τη ρατσιστική επίθεση την Κυριακή 13/10 στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Σεπόλια, όπου «αγανακτισμένοι» παραβίασαν την πόρτα της Δομής, μπήκαν με λοστούς και χτύπησαν παιδιά, δύο εκ των οποίων πήγαν στα επείγοντα.

Καταγγέλλουμε το ρόλο της Αστυνομίας για ακόμα μία φορά. Μεταβήκαν στη δομή, προσαγάγανε ανήλικους και αποχώρησαν, ενώ η κατάσταση ήταν ήδη έκρυθμη. Μετά την αποχώρηση των αστυνομικών, πραγματοποιήθηκε η επίθεση στη δομή. Καλέστηκαν εκ νέου για την ρατσιστική επίθεση που ήταν σε εξέλιξη, όπου έκαναν προσαγωγή κι άλλων παιδιών. Η Αστυνομία ή θα χτυπάει εργαζόμενους, ή θα προσαγάγει ανήλικους.

Σοβαρές είναι όμως και οι ευθύνες Κράτους-Υπουργείου και της Διοίκησης της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση (ΕΚΠΕΘΕ). Η ολόπλευρη υποστήριξη και προστασία των παιδιών αποτελεί κόστος για το κράτος και ευκαιρία για τις ΜΚΟ. Δομές, όπως αυτή, θα έπρεπε να βρίσκονται αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κράτος προτιμούν να χρηματοδοτούν τις ΜΚΟ για να καλύπτουν κενά στην υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των δομών, από κανονικότητα μετατράπηκαν σε βαρβαρότητα στις 31/07 αφού επεκτάθηκαν περαιτέρω. Από 01/08 και τις νέες μειώσεις προσωπικού στις δομές φιλοξενίας, εξαναγκάζουν τους συναδέλφους να γίνουν λάστιχο αφού πολλοί καλύπτουν 2 θέσεις, όπως κάνουν και άλλες ΜΚΟ με προγράμματα φιλοξενίας. Ο αραβόφωνος συνάδελφος σε θέση φροντιστή θα κάνει και διερμηνείες, η συναδέλφισσα κοινωνική λειτουργός θα έχει και ευθύνη ως φροντίστρια, ο συνάδελφος φροντιστής θα κάνει και λίγο τον εκπαιδευτικό κοκ. Κι όλα αυτά ενώ οι απλήρωτοι μισθοί και οι συμβάσεις με το μήνα αποτελούν μόνιμη πηγή πίεσης προς τους εργαζόμενους.

Κι αν κόβουν θέσεις συναδέλφων, κι ο λογαριασμός δε βγαίνει,

κόβουν από τη φροντίδα των παιδιών!

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω η αγωνία των εργαζομένων στο Προσφυγικό. Για όσο διάστημα φιλοξενούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στις δομές θα πρέπει να έχουν και σταθερή υποστήριξη, και ολοκληρωμένη προσέγγιση στις ανάγκες τους. Για παράδειγμα με τα πρώτα κρύα να έρχονται, τα παιδιά θα είναι μόνο με τα καλοκαιρινά τους ρούχα σε αρκετές δομές. Δε θα έχουν ούτε ζακέτα να πάρουν μαζί τους. Τα παιδιά βλέποντας τα καθημερινά αδιέξοδα και παλεύοντας να βρουν τρόπο επιβίωσης, γίνονται θύματα επιτήδειων και κυκλωμάτων.

Καλούμε τους συναδέλφους να είναι σε επαγρύπνηση για να προστατεύσουμε κάθε παιδί που απειλείται. Καλούμε το λαό των Σεπολίων να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη του και να απομονώσει κάθε ρατσιστική-φασιστική φωνή. Πρόκειται για παιδιά ξεριζωμένα, που θα έπρεπε να είναι στη γειτονιά τους και να παίζουν με τους φίλους τους αλλά οι φίλοι τους έχουν μεταναστεύσει και αυτοί. Για παιδιά που θα έπρεπε να κοιμούνται στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού τους αλλά αυτό έχει βομβαρδιστεί. Για παιδιά που θα έπρεπε να τρώνε το φαγητό της μάνας τους αλλά την έχουν αποχωριστεί.

Το σωματείο μας πραγματοποίησε ήδη παρέμβαση και περιοδεία στη Δομή. Απαιτούμε από εργοδοσία και κυβέρνηση να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και ασυνόδευτων ανήλικων. Είναι απόλυτα υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη της υγείας και της σωματικής τους ακεραιότητας. Απαιτούμε άμεσα να βρεθούν και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται και εμπλέκονται στην επίθεση εναντίον παιδιών και εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

 Μόνιμη και σταθερή εργασία με ανθρώπινες συνθήκες

 Συλλογικές συμβάσεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

 Άμεσες προσλήψεις προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Να μπει τέλος στη στελέχωση δομών με προσωπικό ασφαλείας.

 Κάλυψη των αναγκών των ασυνόδευτων ανήλικων

 Δημόσιες δομές στην ευθύνη του κράτους χωρίς κανέναν εργολάβο ΜΚΟ.

Με τους ξεριζωμένους είμαστε από την ίδια πλευρά!

Παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά

κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά!