Στις 26 Φλεβάρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα.
Το διάστημα αυτών των 2 ετών, ζήσαμε στο πετσί μας τι σημαίνουν οι πολιτικές που υπηρετούσαν και υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Με αποφάσεις παλιές και πρόσφατες μας καταδικάζουν να ζούμε καθημερινά με το ρίσκο να νοσήσουμε, να παίζουμε την ζωή μας και των οικογενειών μας κορώνα γράμματα. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν και στον τομέα της Υγείας δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές και να μην κατευθύνονται με γνώμονα των κέρδος των λίγων. Αποδείχτηκε περίτρανα αυτό που χρόνια τώρα τα ταξικά συνδικάτα φώναζαν, ότι για κυβερνήσεις και ΕΕ «τα κέρδη πάνε πάνω από τον άνθρωπο». Έτσι δυο χρόνια μετά η χώρα μας μετράει πάνω από 23.000 νεκρούς.
Δυο χρόνια τώρα χορτάσαμε να ακούμε για την «ατομική μας ευθύνη». Ευθυνόμαστε εμείς που πρέπει να στριμωχτούμε στα ΜΜΜ για να μετακινηθούμε, που πληρώσαμε και πληρώνουμε τα απαραίτητα για να μπορέσουμε να προστατευτούμε (μάσκες, τεστ, αντισηπτικά, γάντια κλπ), που δεν έχουμε στελεχωμένα νοσοκομεία και ΜΕΘ. Είναι δική μας ευθύνη που 5 μέρες αφού νοσήσουμε πρέπει να επιστρέψουμε για δουλειά κινδυνεύοντας να διασπείρουμε τον ιό, είναι δική μας ευθύνη οι χώροι εργασίας με 20 εργαζόμενους και άλλους τόσους ωφελούμενους ποτέ δεν απολυμάνθηκαν. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου για να εφαρμόσουν ΜΚΟ ακόμα και αυτά τα ανεπαρκή πρωτόκολλα για τον περιορισμό του ιού και να μην μπει σε κίνδυνο η υγεία μας και των προσφύγων.
Για εμάς, τους εργαζόμενους στο προσφυγικό, η πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα συνδέεται άρρηκτα με τη διεκδίκηση καλύτερων όρων διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν είναι τυχαίο και δεν πρέπει να μένει κρυφό πως ΜΟΝΟ μετά την παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων και την οργάνωση των ίδιων των εργατών γης, ξεκινήσαν οι εμβολιασμοί των μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα. Διαδικασία την οποία ακόμα παλεύουν τα ταξικά Συνδικάτα ώστε να συνεχιστεί. Αυτό δυστυχώς είναι το μέλλον που η κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ επιφυλάσσουν σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας.
Συνάδελφοι,
Στις συνθήκες αυτές, πέρα από την απληρωσια και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών για πολλούς από εμάς, τις απολύσεις και το θρίλερ της ανανέωσης της σύμβασης μας, βρισκόμαστε και αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης, αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, με ένα στα πέντε νοικοκυριά να μην έχει θέρμανση. Την ίδια ώρα που στενάζουμε στους χώρους δουλειάς, η κυβέρνηση αποφασίζει ότι η αύξηση μισθού θα γίνεται με βάση τις “αντοχές τις οικονομίας”, δηλαδή τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζοντας τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι ο δρόμος του αγώνα και της ανατροπής όλων των πολιτικών που μας στερούν μια αξιοπρεπή ζωή.
Το Σαββάτο 26 Φλεβάρη, στις 12:00, να πλημμυρίσουμε το Σύνταγμα για να διαδηλώσουμε, διεκδικώντας:
• Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις
• Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης
• Επίδομα ανεργίας 600€ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά
• Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια
• Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.
• Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
• Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού
• Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς πολιτικής προστασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης
• Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς
• Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας