Η νέα απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου εργασίας για το ύψος της δαπάνης που θα καταβάλουν οι εργοδότες σε όσους εργάζονται με τηλεργασία, αποτελεί πραγματική πρόκληση. Έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση του υπουργείου να μην δηλώνεται η υπερεργασία, η οποία οργιάζει ειδικά σε όσους τηλεργάζονται, διευρύνοντας το απλήρωτο κομμάτι της δουλειάς και στοχεύοντας αποκλειστικά την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Είναι ένα ακόμα δώρο της κυβέρνησης στους επιχειρηματικούς ομίλους και φορτώνει στις πλάτες μας όλο σχεδόν το κόστος των δαπανών. Τα 28 ευρώ το μήνα που προβλέπει η απόφαση ως ανώτατη αποζημίωση – και αυτά υπό πολλές προϋποθέσεις – είναι ψίχουλα στην κυριολεξία.
Για παράδειγμα, συνάδελφος που αξιοποιεί ως εργαλείο δουλειάς τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή και άλλα μέσα (ακουστικά, μικρόφωνα, ηλεκτρονικά αναλώσιμα κοκ), που κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ, θα παίρνει 60 ευρώ το χρόνο ως αποζημίωση. Όμως, για έναν τέτοιο εξοπλισμό, μια εταιρεία έχει 20% φορολογική απόσβεση, δηλαδή 200 ευρώ το χρόνο. Αλήθεια, ποιος θα πληρώσει το κόστος των αναλώσιμων, του ρεύματος, της ψύξης και της θέρμανσης, της αναβαθμισμένης σύνδεσης που απαιτούν πολλές εταιρείες στα 50mbps όπου κοστίζει πάνω από 90€ το μήνα μαζί με την τηλεφωνική σύνδεση;
Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τον απαράδεκτο νόμο Χατζηδάκη, αγνόησε τα αιτήματα δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, για κατάργηση του απαραδέκτου καθεστώτος της τηλεργασίας και για αποκλειστική επιβάρυνση των εργοδοτών στο σύνολο των δαπανών που απαιτούνται αυτή την περίοδο σε συνθήκες πανδημίας. Το υπουργείο εργασίας στήριξε την απόφαση του στη μελέτη γνωστής πολυεθνικής εταιρείας, η οποία παίρνει έργα από τους εργοδότες, τον ΣΕΒ και τις τράπεζες. Αυτή η εταιρεία απασχολεί τη συντριπτική πλειονότητα του προσωπικού της παγκόσμια, πάνω από 40.000 εργαζόμενους, αποφασίζοντας ταυτόχρονα μείωση μισθών όσων εργάζονται με αυτό το καθεστώς.
Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας ότι με τη ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη η τηλεργασία μονιμοποιείται, γίνεται με τον εξοπλισμό και τις υποδομές που διαθέτουμε στο σπίτι μας, με τα μέτρα υγείας και ασφάλειας να είναι προσωπική μας υπόθεση, χωρίς καμία ευθύνη της εργοδοσίας. Αυξάνεται η εκμετάλλευση μας και η εντατικοποίηση της δουλειάς, οδηγώντας στην ουσία σε μείωση δικαιωμάτων και εισοδήματος.
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε τηλεργασία να μην συμβιβαστούν αυτή την κοροϊδία. Να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στην μονιμοποίηση της τηλεργασίας, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όσο διαρκεί το καθεστώς της τηλεργασίας για τους λόγους της πανδημίας να απαιτήσουμε να καλύπτεται από την εργοδοσία το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται, να έχουμε σταθερό ωράριο, χωρίς απλήρωτες υπερωρίες και μαύρη εργασία, με τα μέτρα υγείας και ασφάλειας να είναι υποχρέωση του εργοδότη.
Δυναμώνουμε την οργάνωση και τους αγώνες μας, μαζικοποιούμε το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.
Ψηφίζουμε κάθε μέρα
από 28 Νοέμβρη έως 5 Δεκέμβρη
Δευτέρα έως Παρασκευή: 14:00 με 20:00
Σάββατο και Κυριακή: 10:00 με 18:00
στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, 3ης Σεπτεμβρίου 48Β & Μάρνης, 3ος όροφος