Για τον νέο κανονισμό εργασίας στον ΟΠΑΠ: Απορρίπτουμε το 6ημερο, τα σπαστά ωράρια, το 15λεπτο διάλλειμα

Η διοίκηση της εταιρίας κατέθεσε στο σωματείο εργαζομένων την τελική της πρόταση για το νέο Κανονισμό Εργασίας. Με αυτόν στοχεύει στην μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων ενσωματώνοντας μια σειρά τους νόμους της κυβέρνησης που της δίνουν τη δυνατότητα να καταργήσει το 5ήμερο και το συνεχές ωράριο εργασίας, να κάνει 15λεπτο το διάλειμμα των εργαζομένων!

Κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα του Κανονισμού είναι:

• «Το ωράριο […] καθορίζεται σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα. Κατ΄ εξαίρεση, λόγω απρόβλεπτων συνθηκών, η Εταιρεία μπορεί να επιτρέπει την απασχόληση υπαλλήλων συγκεκριμένων τμημάτων και την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδος, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η ειδική αυτή συνθήκη θα γνωστοποιείται από την Εταιρεία στην Επιθεώρηση Εργασίας […] και ο εργαζόμενος ειδοποιείται μία ημέρα πριν, με την προϋπόθεση της έγγραφης συναίνεσης του».

• «Το ωράριο εργασίας του προσωπικού μπορεί να καθορίζεται από την Εταιρεία ως συνεχές ή διακεκομμένο ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες της, μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος και σύμφωνα με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.»

• «Η εταιρεία έχει το δικαίωμα να καθιερώσει σύστημα σήμανσης του χρόνου προσελεύσεως και αποχωρήσεως από τον τόπο εργασίας. Η παράλειψη της σήμανσης εκ μέρους του εργαζόμενου, όπου αυτή προβλέπεται, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.»

• «Οι υπάλληλοι της Εταιρείας δικαιούνται συνολικά δεκαπέντε λεπτών διάλειμμα».

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η εργοδοσία στον ΟΠΑΠ διεκδικεί για τον εαυτό της τη δυνατότητα πλήρους ευελιξίας ως προς τους όρους εργασίας των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα να αποφασίζει μονομερώς το ωράριο σύμφωνα με τις ανάγκες της! Στην πραγματικότητα η διοίκηση θα μπορεί να καθορίζει από μόνη της την κατανομή των 40 (ή και 48!) ωρών εργασίας μέσα στην εβδομάδα!

Τα παραπάνω αποτελούν την ενσωμάτωση των νόμων «Χατζηδάκη» και «Γεωργιάδη» που καταργούν το 8ωρο κι έχουν απορριφθεί από όλους τους εργαζόμενους πανελλαδικά. Η δε εφαρμογή της 6ης ημέρας εργασίας (και μάλιστα χωρίς επιπλέον ένσημο) είναι αυτή για την οποία έλεγαν ο πρωθυπουργός & οι υποργοί του πως αφορά μόνο «βιομηχανίες συνεχούς λειτουργίας»! Τόσο ψεύτες…

Σήμερα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την υπερωρία των εργαζομένων τα Σάββατα, υπάρχει κατοχυρωμένο το διάλειμμα των εργαζομένων στην επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση, υπάρχει ως κεκτημένο το συνεχές ωράριο εργασίας και δεν τα παραχωρούμε! Η «υποχώρηση» της διοίκησης να εντάξει στον αρχικό κανονισμό εργασίας την έγγραφη συναίνεση του εργαζομένου είναι αποτέλεσμα των αντιδράσεων των εργαζομένων και των σωματείων. Ταυτόχρονα όμως είναι κενό γράμμα όταν διαθέτει σειρά εργαλείων τρομοκράτησης και πίεσης με βάση τους δικούς της στόχους, όπως είναι η αξιολόγηση και τα ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης της εργασίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους στον ΟΠΑΠ να συμμετέχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση του σωματείου τους την Δευτέρα 23 Σεπτέμβριου στις 12:00! Ο Κανονισμός Εργασίας να απορριφθεί!

Να τον πάρει τώρα πίσω η διοίκηση του ΟΠΑΠ! Δεν εκχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμα μας στο συνεχές ωράριο, το 5ήμερο, το διάλειμμα!

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας θα στηρίξει το σωματείο του ΟΠΑΠ σε κάθε απόφαση απάντησης στην επίθεση της διοίκησης του ΟΠΑΠ, για να μην περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές στους όρους εργασίας μας. Να διεκδικήσουμε διεύρυνση των δικαιωμάτων μας με γενικευμένη μείωση του εργάσιμου χρόνου!

ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ