Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησε παρέμβαση στη διοίκηση της Kantar, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόθεσή της να επιβάλλει στους ερευνητές εργασία στο σπίτι και να κλείσει το τηλεφωνικό κέντρο. Πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια περιοδεία στο χώρο του τηλεφωνικού κέντρου και ενημέρωση των συναδέλφων παρά την προκλητική απόπειρα της εργοδοσίας να την παρεμποδίσει χρησιμοποιώντας τα γνώριμα μέσα, από δικαιολογίες ότι εκείνη την ώρα δεν εργάζεται κανείς μέχρι και απειλές περί αστυνομίας και “απαγορεύσεων”!
Γνωστοποιήσαμε την πάγια θέση μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ότι η δουλειά στο σπίτι σημαίνει επιδείνωση των όρων εργασίας των συναδέλφων, διάλυση της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής. Δουλειά όλη τη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να βγει ένα ξεροκόμματο, μείωση του λειτουργικού και ασφαλιστικού “κόστους” για την εταιρεία που συνεπάγεται πρακτικά με μείωση των αποδοχών τους. Αφαίρεση κάθε δικαιώματος για διεκδίκηση συμβάσεων εργασίας που πραγματικά αντιστοιχούν στη φύση της δουλειάς, επιβάρυνση εξ’ ολοκλήρου των εργαζομένων με τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Απομόνωση που δυσχεραίνει τις συλλογικές τους διεκδικήσεις, αφού δεν συναντιούνται πουθενά και κανείς δεν ξέρει τι κάνει ο άλλος. Ζητήματα που προκύπτουν για το ποιός θα είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο για τα προσωπικά δεδομένα.
Στα παραπάνω η εργοδοσία απάντησε με το κωμικό επιχείρημα ότι γίνεται για το «καλό και τη διευκόλυνση των εργαζομένων», προσπάθησε να κάνει συνένοχους τους συναδέλφους παρουσιάζοντας το ως δική τους επιλογή, κρύφτηκε αμήχανα πίσω από την κυβέρνηση και το ΣΕΔΕΑ λέγοντας ότι αποτελεί πρακτική στον κλάδο. Στο τελευταίο φυσικά θα συμφωνήσουμε, η εκμετάλλευση και η δουλεία χωρίς δικαιώματα αποτελούν όντως πρακτική στον κλάδο!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Εμείς είμαστε αυτοί που κινούμε την παραγωγή, που βγάζουμε τα έργα για να καρπώνονται τα κέρδη αυτοί που δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή. Δεν δεχόμαστε να είμαστε αναλώσιμοι, έρμαια στις ορέξεις της εργοδοσίας που συνεχώς ψάχνει ευρηματικούς τρόπους για να κερδίζει στις πλάτες μας.
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που η Kantar προσπαθεί να επιβάλει το μέτρο, η ένταση της εκμετάλλευσης, η αύξηση των κερδών της και όχι «το καλό των εργαζομένων». Αυτό είναι που θέλει να αποκρύψει και να εξωραΐσει βαφτίζοντας τους εργαζόμενους «συνεργάτες» και «ελευθέρους επαγγελματίες». Για αυτό ασκεί ασταμάτητα πιέσεις και εκβιασμούς σε συναδέλφους να δεχτούν τη δουλειά στο σπίτι.
Προκειμένου να το κάνουν αυτό έχουν σύμμαχο αυτήν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την ΕΕ. Όσα μέτρα πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια σε εργασιακά, ασφαλιστικό, παροχές, πρόνοια, με πρόσχημα τις επενδύσεις και την «ανάπτυξη», επιδείνωσαν την εργασία και την καθημερινότητά μας, έδωσαν το έδαφος στους εργοδότες να μας χρησιμοποιούν ως αναλώσιμους ανάλογα με τις ανάγκες τους, χωρίς δικαιώματα.
Μονόδρομος για να βάλουμε φρένο στην ασυδοσία της εργοδοσίας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας είναι ο συλλογικός μας αγώνας, μαζί με τους συναδέλφους από τον υπόλοιπο κλάδο, με το σωματείο μας, το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να μην δεχτούν τη δουλειά από το σπίτι, να έρθουν σε επαφή με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και την Επιτροπή Εργαζομένων στις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων για την περαιτέρω οργάνωση του αγώνα, για να μην κλείσει το τηλεφωνικό της Κantar, να διεκδικήσουμε συμβάσεις εργασίας με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές.
- Συμβάσεις αορίστου χρόνου με σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, με σταθερό μισθό που να ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες
- Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση
- Τα δώρα και τα επιδόματα που μας ανήκουν
- Τις άδειες που δικαιούμαστε
- Άρτιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τακτικά διαλείμματα
- Κατάργηση του ωρομίσθιου και των συμβάσεων έργου και μετατροπή αυτών των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Λέμε όχι στη δουλειά από το σπίτι, στη δουλειά με το κομμάτι, την ασφάλιση με το κομμάτι,
τη ζωή με το κομμάτι
ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ